CIASTO Z OWOCAMI
250 g margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 2 jaja, 2 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne).
Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi z kwaskowatymi owocami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno
alciaxd 2009-08-05
smaczny był,nie powiem :))
hope34 2009-10-08
mniam, mniam....w brzuszku mi zaczyna burczeć ..tyle tu smakołyków!!!!!