Proporcje na prostokątną blachę
3 paczki herbatników (duże petit bure), 15-20 dag biszkoptów,1słodzone mleko skondensowane, 1/2l śmietany kremówki( ja daję 36% łowicką), 4żółtka,1 kostka margaryny "Kasia", 1 cukier waniliowy, 1 szkl.cukru pudru, 1i1/3szkl mąki krupczatki, 1litr mleka, 3 łyżki cukru pudru do śmietany, 2op.śmietanfixu.
Mleko skondensowane umieścić w garnku z wodą i gotować ok.1 i 1/2 godz.
Nie polecam gotowej masy krówkowej czy toffi, bo wielokrotnie zdarzała mi się bardzo gęsta albo z wyczuwalnymi kryształkami cukru.
Blachę wyłożyć herbatnikami.
2 i 1/2 szkl.mleka +1 szkl.cukru+cukier waniliowy+"Kasia", zagotować w garnku. Pozostałe mleko zmiksować z mąką krupczatką i żółtkami, wlać do gotującego mleka z dodatkami i ugotować budyń ( 2-3 min.na małym gazie, mieszając, by nie przypalić). Gorący budyń wylać na herbatniki. Na to ułożyć warstwę biszkoptów, lekko ucisnąć, by wkleiły się w masę budyniową. Na to wylać ciepły karmel, rozsmarować. Wystudzić.
Ubić śmietanę, dodając 3 łyżki cukru pudru i śmietan-fixy. Wyłożyć na wystudzony karmel. Na wierzch śmietany zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Ciasto jest bombą kaloryczną, ale warte, by choć małym kawałkiem rozkoszować się przy popołudniowej kawie.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
alciaxd 2009-08-07
mniam...ciasteczko jest pyszne :):*
menrin 2009-08-07
Miło mieć grono znajomych
I zwracać się często do nich,
Czy słońce świeci, czy pada,
Pozdrowić zawsze wypada.
Pozdrawiam
i życzę MIŁEGO WEEKENDU!
Menia
alciaxd 2009-08-08
nie będę go jeść bo jest za bardzo tuczące :))
ale takie pyszne :)) hi hi...
aloj84 2009-08-08
Witam.
Jeszcze takiego ciacha nie robiłam i bardzo poproszę o przepis:)
A już wysyłam swój:)