składniki: 1 karkówka, maślanka, 10-15 dag suszonych śliwek, dowolne przyprawy( ja dałam do karkówki z grilla, majeranek i czosnek granulowany), olej, pół cebuli.
Karkówkę umyć, osuszyć, zalać maślanką i pozostawić w lodówce, pod przykryciem na 1-2 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z maślanki, opłukać, osuszyć lekko. Natrzeć ulubionymi przyprawami, nie żałować! Na rozgrzanym oleju obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron przez 2-3 min. Przestudzić. Długim, ale cienkim ostrym nożem zrobić ukośne, niewielkie nacięcia, wetknąć w nie kawałki śliwek. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Na wierzch karkówki ułożyć piórka cebuli, całe śliweczki i polać tłuszczem z obsmażania mięsa.Wstawić mięso do zimnego piekarnika. Piec ok.70-80 min. w temp.ok.180 stopni. Czas pieczenia uzależnić od wielkości karkówki.
Po upieczeniu zlać powstały sosik, a karkówkę schłodzić i podawać na zimno z żurawinką czy chrzanem.
Sos powstały podczas pieczenia zmiksować i wykorzystać do drugiego dania.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-11-02
chętnie bym się poczęstowała w realu...pysznie wygląda i świetnie pachnie ...:))) pozdrawiam serdecznie !!!
alex75 2009-11-02
´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´´´´¶¶¶.... Kończy się
¶ ¶¶´´´´´¶¶´¶ .....męczący
´¶¶¶¶¶¶¶¶´´¶.........dzień,
´´´¶¶´´´´´´¶¶¶¶ ¶¶¶¶¶
´´´´´¶¶´¶¶´´´´¶¶¶¶
´´´´¶¶´´´´´¶¶¶ ..... wszystkie
´´´´¶¶´´´´´¶¶¶ ..... smutki
´´´¶¶´¶¶¶¶´´¶.......... idą
´´¶¶¶¶¶´´¶¶´¶ ........w cień.
´¶¶´´´´´´´´¶¶¶
Miłego wieczorku i spokojnej nocki;)
serce07 2009-11-03
uwielbiam mniam
vesper5 2009-11-03
Witaj Beatko - ja tak myślę,że jak przyjedziesz w lutym to ja Ci bardzo chętnie taki barszczyk przygotuję ( już zostawiam 2 słoiki grzybów ) na który Cię ze szczerego serca zapraszam !!!
spawacz 2009-11-03
pysznie wygląda, dzięki za przepis