trochę to ciężkostrawne, ale dla górników, hutników i głodomorków jak najbardziej może być :))
1/2 kg rurek, 1 por, 20 dag boczku w paskach, 30 dag małych pieczarek, 1 mała cukinia, 50 ml rosołu- może być z kostki, 1/2 szkl. śmietany 22%, 1/2 szkl.mleka, 20 dag sera pleśniowego (ja dałam rokpol), 20dag startego,żółtego sera. Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz troszkę masła do wysmarowania naczynia.
Ugotować makaron al dente. Por pokroić w krążki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju ze 3-4 min. dodać pokrojony w paseczki boczek, pokrojoną w plastry cukinię i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Przesmażyć wszystko ok.5min. Podlać ok.50 ml rosołu i dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać mleko, śmietanę, rozkruszyć ser pleśniowy, dodać 1 łyżkę ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku. Wszystko na małym ogniu podgrzać, aż się ser rozpuści. Do tego wrzucić makaron, delikatnie wymieszać, nie gotować!
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć makaron, na wierzch dać starty żółty ser i zapiec ok20 min w temp.180st.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-11-23
wow ...ja chcę taką zapiekankę...już chcę...ja mam powtórkę z wczoraj...:))) pozdrawiam serdecznie !!!
iwanka1 2009-11-23
Wygląda apetycznie, może zrobię w najbliższej przyszłości na obiad.
relaks 2009-11-23
Dziękuję za odwiedziny i komentarz!!! Cieszę się, że jeżyny smakowały!!! A u Ciebie również same pyszności!!!
Pozdrawiam i zapraszam ponownie :))))
lussi44 2009-11-23
Dziś wpadam w biegu, życząc dobrej i spokojnej nocy...Pozdrawiam i ...do zobaczenia :))
serce07 2009-11-23
super
alciaxd 2009-11-23
Smacznego!
Dziś nie mam za dużo czasu i jestem strasznie zmęczona,więc tylko mówię DOBRANOC!:)