sandacz w sosie ze śmietany i białego wina
1-1,5 kg sandacza, przyprawa do ryby, sok z cytryny, 1 szkl.białego wytrawnego wina, 1 mała śmietana 30%, 2 pory-biała część.
Rybę oczyścić, pokroić w kawałki, posypać przyprawą do ryb (ja daję firmy Kamis- najlepiej mi podchodzi smak), skropić sokiem z cytryny. Krótko obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Kawałki ryby umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na tłuszczu pozostałym z obsmażania ryby krótko przesmażyć por, pokrojony w krążki(ze 3-4 min), posolić i posypać małą ilością czarnego, mielonego pieprzu. Wyłożyć por na rybę, zalać winem i śmietaną. Naczynie nakryć i zapiekać w temp.180 st. ok 20 min. Podawać na gorąco.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-12-28
sandacza u nas niet...a szkoda...będzie bombowy...:)))