Ulubione danie mojego kluskowego syna- ugotowałam tego leczo tak wielki gar, że pewnie garnizon by się najadł ;))
Składniki:
2 spore cebule, 4 puszki pomidorów (najlepiej całych), 1 kg papryki- ja tradycyjnie daję czerwoną, bo nie przepadam za zieloną, 1 litr soku wielowarzywnego lub pomidorowego, 1,5 kg wieprzowych paróweczek, olej oraz: sól, pieprz,papryka słodka,ewentualnie łyżeczka cukru.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę,wrzucić do sporego garnka, wlać tyle oleju aby pokrył cebulę,posolić i zeszklić na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić pod przykryciem ok.10 min. Wlać sok pomidorowy czy wielowarzywny. Parówki pokroić w kawałki 4-5 cm. Oba końce nadkroić na krzyż. Wrzucić do garnka, gotować jeszcze z 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką, dla "przełamania"smaku można dodać 1 łyżeczkę cukru.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-01-07
witam i pozdrawiam serdecznie - te koziołki to paróweczki ( czy kiełbaski jakieś ?)...tak coś na zdjęciu wylukałam :)))...miłego wieczorku życzę ;)))
alciaxd 2010-01-07
mniam mniam :))
ja też uwielbiam leczo!:)
betaww 2010-01-07
OJEJ ......JAK GARNIZON MOŻE TO TAKA KLUSZCZRA JAK JA TEŻ......POPROSZE.........POZDRAWIAM EWUNIU.....****
elza58 2010-01-07
wyglada bardzo smakowicie......... takiego przepisu nigdy nie wypróbowałam więc wpraszam się na poczęstunek........pozdrawiam ;)))