Kaszubski wariant góralskiej zupy :)
Dużo jej ugotowałam- zapraszam więc na poczęstunek!
Brawa dla Reni-vesper5!
To faktycznie coś w rodzaju kwaśnicy( nie śmiem tej zupy kwaśnicą nazwać, bo górole mają na nią patent), tyle, że oprócz wędzonych żeberek, boczku i kiszonej kapusty dodaje się kaszę jęczmienną. I tak jak ja nie jestem zwolenniczką zup, to tę zupkę mogłabym jeść, i jeść, i jeść.
1/2 kg żeberek, mały kawałek dowolnej wędzonki, 2,5 litra wody, 2 kostki rosołowe( ja daję Knorr), 1 łyżkę vegety, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 10 dag kaszy jęczmiennej, 25-30 dag wędzonego boczku, 1/2 kg dobrej, kiszonej kapusty, 4-5 ziemniaków
Żeberka i wędzonkę zalać wodą, gotować ok.45-50 min.z dodatkiem przypraw, dodać pokrojoną kiszoną kapustę, gotować kolejne 20 min. Wyjąć wędzonkę, dodać pokrojone w słupki warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wsypać opłukaną kaszę. Gotować jeszcze ok.20 min. Ugotowaną wędzonkę oraz boczek pokroić w małe kawałki, przesmażyć na patelni- bez tłuszczu. Pod koniec gotowania dodać do zupy przesmażony boczek i wędzonkę, doprawić do smaku solą. Zupa jest dosyć gęsta i syta, w sam raz na zimowe chłody. Pozdrawiam :)
Miłego wieczorku dla wszystkich, a w szczególności dla babć i dziadków :))))
dodane na fotoforum:
betaww 2010-01-21
WYGLĄDA MI TO NA ZALEWAJKĘ......WIĘC JUŻ PĘDZĘ .......A CIEBIE POZDRAWIAM......A U MNIE JUTRO MOJA UKOCHANA ZACIERKA.....A CO......?
violinka 2010-01-21
uwielbiam wszystkie zupy zwłaszcza warianty kaszubskie hi hi pozdrawiam mroznie miłego weekendu
vesper5 2010-01-21
...a mi to pod kwaśnicę podpada ;)))...miłego "innego gruntu" :)))
vesper5 2010-01-21
...no widzisz Ty dajesz kaszę jęczmienną a my robimy kluski z kaszy jęczmiennej :)...podobieństwo jest , aha jest też taka szkoła , która mówi,żeby jeszcze zabielić śmietaną :)...dobrej nocy :)