15 płatów lasagne,przybranych mielonym mięsem z pomidorami i ziołami, żółtym serem, beszamelem...
Za dużo tego zjeść się nie da,acz nawet mały kawałek jest rozkoszą dla podniebienia :)
Lasagne z mielonym mięsem:
12-15 płatów makaronu lasagne, 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 duża cebula, 1puszka pomidorów bez skóry, najlepiej w kawałkach, starty żółty ser, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 płaskie łyżki mąki, 1 szkl.mleka, sól, pieprz( ja z reguły robię podwójną porcję), kto lubi może dodać trochę startej gałki muszkatołowej.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać mięso, smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię, oregano. Jeśli nie macie świeżej bazylii to suszoną dodać dopiero pod koniec duszenia.Do smaku dodać sól i pieprz. Dusić ok.1/2 godz.pod przykryciem, odsłonić i jeszcze kilka minut poddusić. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, mieszać cały czas aż sos zgęstnieje. Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi może dodać szczyptę tartej gałki muszkatołowej.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać: płaty lasagne, nadzienie mięsne, warstewka sera, cieniutko beszamel. Powtórzyć te warstwy. Ostatnią warstwę stanowią płaty lasagne polane resztą sosu beszamelowego, na to ser. Zapiekać ok.1/2 godziny w temp.180 stopni.
Danie jest bardzo syte, więc ta porcja wystarcza spokojnie na obiad dla 6 osób.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-02-07
...o tak ,tak...rozpusta ( ale co tam karnawał mamy :)))
vesper5 2010-02-07
...nie ma sprawy..."mówisz - masz"...tyle dla Ciebie mogę zrobić...:)))
betaww 2010-02-07
2 RAZY ROBIŁAM I TYLEŻ SAMO MI NIE WSZŁO.....COŚ NIE UMIEM....ALE NIE WIEM CO....POZDRAWIAM IMIENNICZKO.....****
marco45 2010-02-07
Przejrzałem Twoja galerię i widzę że wyśmienicie i smacznie gotujesz i nie są to trudne potrawy. Napewno skorzystam z Twoich przepisów i przedstawie je żonie do realizacji w kuchni. Pozdrawiam . Zgłodniałem patrząc na Twoje fotki hi hi hi ...
gosia32 2010-02-07
robiłam znika w mgnieniu oka...smacznego
eporemb 2010-02-07
Gdy wieczór zapada
i księżyc na niebie...
Ja wszystko odkładam
i piszę do Ciebie.
Dużo by się pisać chciało,
ale czasu bardzo mało...
Piszę wiec krótko:
Pozdrawiam cieplutko,
dobrze dzisiaj śpij i tylko o
cudownych rzeczach śnij
bzyczek 2010-02-07
spóźniłaś się rozdany już ............... a swoją porcje już zjedliśmy ,jutro znów trzeba będzie piec :))
elcia72 2010-02-07
Choć za oknem już ciemno i nocka zapada,
ja z pozdrowieniami do Ciebie się skradam
i tak cichutko ile w mej mocy
życzę Ci z serca spokojnej nocy.
lafii 2010-02-10
Koniecznie muszę zrobić, tylko ten beszamel mi się jakoś kojarzy tak "nielubiąco", ale lazania strasznie mnie kusi:) A można ją z innym sosem przyrządzić???