Miruna w sosie słodko-kwaśnym, dorsz w zalewie octowej.Wczoraj wieczorem zamiast odpoczywać, 3 godziny walczyłam z rybami. Nadmienię tylko, że...ja za bardzo takich ryb nie mogę jeść...ale ta miruna tak korci...
SOS SŁODKO-KWAŚNY, DO MIRUNY
1 puszka pomidorów w kawałkach, 2-3 świeże pomidory w miarę dojrzałe, 2 średnie cebule, 1 czerwona papryka, 2 plastry ananasa,1 mały ząbek czosnku,1/4 szkl.octu, 1/2 szkl.cukru,szczypta: chili, curry, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego,1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 kopiasta łyżeczka soli,łyżeczka musztardy, płaska łyżeczka vegety, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Razem z pomidorami z puszki i solą dusić do rozgotowania(ok.50-60 min.),na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie paprykę umyć, pokroić w paski ok3 cm, cebulę obrać, pokroić w spore piórka a ananasy w sporą kostkę. Dodać do podduszonych pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe sypkie przyprawy oraz musztardę i cukier. Wszystko dusić jeszcze ok.15-20 min. Dodać ocet. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec rozpuścić mąkę ziemniaczaną w małej ilości wody, wlać do gorącego sosu, pogotować z minutkę. Zalać sosem rybę, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Zwolennicy pędów bambusa mogą dodać jeszcze nieco pędów.
ZALEWA OCTOWA DO DORSZA
3/4 szklanki octu 10%, 1 litr wody, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 5-6 ziarenek pieprzu,1 cebula, szczypta kolendry.
Wodę zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Dodać pokrojoną cebulę. Gotować ze 2 min. Wyłączyć, wlać ocet, wymieszać. Zostawić pod przykryciem, przestudzić, zalać smażoną rybę. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
betaww 2010-03-26
JESLI KTOS LUBI RYBKE W OCCIE TO CZEMU NIE.....POZDRAWIAM SERDECZNIE ....MILEGO DNIA ŻYCZE.....))))
cuisine 2010-03-26
A ja, córka wędkarza z wieloma sukcesami, nadal nie jadłam panierowanej smażonej ryby w occie... ;)
Ale wreszcie muszę spróbować :)
agus70 2010-03-26
biore jeden słoik :))) pozdrawiam milutko
kot54 2010-03-26
I który tu wybrać,pychota.
elcia72 2010-03-26
░(¯ `•.|/.•´¯)░░(_.:._)
░(¯ `•.(۞).•´¯)░░░░
░░(_.•´/|`•._) WITAM
░░░(_.:._) CIEPLUTKO!!
Witam miło i serdecznie
bardzo ciepło i bajecznie!
i.. jak zwykle wpadłam sobie,
chwilę spędzić tu przy Tobie
...wiec zostawię dzisiaj Ci
moc uśmiechu na najbliższe dni,
wśród przyjaciół, miłych gości.
Aby noce no i dni
odprężenie dały Ci.
maxmen 2010-03-26
Zawartość obu słoików musi być pyszna...:)))
mezza 2010-03-26
nigdy tak nie jadlam...ale slinka mi leci
ostatnio kazdy sledzie wstawia ja nie mam:(((
lila08 2010-03-26
uwielbiam...nie wiem,którą rybkę wybrać...przeczytałam opis ,biorę mirunę...a co jak można wybierać... :)))
vesper5 2010-03-26
...super Beatko...:)...pozdrawiam i miłego wieczorku życzę :)
iwanka1 2010-03-26
Nie przypomina mi się żeby mirunę było można kupić na śląsku. Zjadłabym sobie takie rybki.
Pozdrawiam:)
eroehr1 2010-04-06
chylę czoło , tak z ciekawości kiedy to wszystko gotujesz i pieczesz kobieto ? super
konik0 2010-04-19
Pewnie gdybym mieszkał gdzieś blisko prosiłbym o audiencję w sprawach kulinarnych , ale że do Kaszëbë mam dość daleko to wielkie dzięki za przepisy , na pewno coś pościągam sobie .
pzdr kucyk