podpatrzone u alka10, acz pierwotny przepis pochodzi od marco45
Marek (marco45) wyraził zgodę, więc podam przepis na te smakołyki :)))
Kapuśniaczki - przepis na około 30 sztuk
Ciasto:
0,5 kg maki
4 dag drożdży
1 jajko
1 i 1/3 szklanka mleka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag margaryny lub masła roślinnego
łyżka cukru
sól do smaku
gałka muszkatołowa według uznania do smaku- startą
Nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z własnej produkcji,cebula według uznania,
4 dag masła, pieprz,kminek według uznania
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżka mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn włożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko razem i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Kapustę ugotować w malej ilości wody, lekko odcisnąć na sicie i posiekać na stolnicy nożem. Podsmażyć na maśle cebulę. Do tego włożyć kapustę,dodać pieprz, kminek. Całość zasmażyć i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w dwóch porcjach. Rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać kwadraciki o wielkości 9 cm. Nakładać kapustę na kwadraciki -1 łyżeczkę. Składać w koperty. Zostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i każdego kapuśniaczka smarować. Wstawić do piekarnika w temp około 180 stopni i piec około 20 min.
Wydaje się, że trochę to wszystko jest skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Nieco czasu trzeba poświęcić, ale na prawdę warto :))
Życzę smacznego!
petrus 2010-04-15
Wspaniałe, idealne do piwa :))
ulcia34 2010-04-15
MOJA CIOCIA TAKIE ROBIŁAM AŻ MI ŚLINKA LECI WSPOMNIENIE DZIECIŃSTWA.....
malako 2010-04-15
Witaj , znając Ciebie pewnie zmodyfikowałaś przepis bo wyszły Ci piękne czy mogę o niego prosić ?
violinka 2010-04-15
Wygladają rewelacyjnie i napewno tak samkują spokojnej nocy i poZdrawiam
bomika 2010-04-15
apetyczne:) a ja mam taką cichą prośbę:) tak między nami... możesz pod zdjęciem wklejać przepisy jak to robisz...??? byłoby jeszcze apetyczniej:)) Pozdrawiam cieplutko!!!
vesper5 2010-04-15
...witaj Beatko...uwielbiam kapuśniaczki...:)))...pozdrawiam serdecznie :)))
anetah5 2010-04-16
super też czasem takie robię krucho-drożdzowe tylko drożdze sie rozciera w śmietanie i nie trzeba czekać az ciato wyrośnie tylko odrazu się wyrabia i robi te kapuśniaczki lub paszteciki...sa pyszne...
stasia8 2010-04-16
Robiłam coś podobnego w cieście na bułki drożdżowe i zawijałam jak krokieta były bardzo pyszne...
Witam cieplutko w deszczowy piątek...życzę miłego dnia:))
jania81 2010-04-16
Są pyszne...ja jeszcze do nich dodaje pieczarki... pozdrawiam cieplutko:))w ten pochmurny piątek...