Muszle już nadziane, tylko zrobimy dwie wersje, żeby zobaczyć, która smaczniejsza :)
Potrzebne składniki:
-1/2 kg conchiglioni
-1/2 kg mielonego mięsa
-1 mała cebula
-puszka pomidorów, ja wzięłam całe
-puszka czerwonej fasolki
-puszka kukurydzy
sól, oregano, bazylia, tymianek
- do 1 wersji- starty ser
- do 2 wersji- kulka mozarelli, 100 ml śmietany 18%, 100 ml słodkiej 30 %, zioła do spaghetti
Muszle podgotować w osolonej wodzie 6-7 min. odcedzić, przestudzić. Na patelni zaszklić cebulkę, wrzucić mięso, osolić, przesmażyć, żeby straciło różowy kolor. Dodać pomidory, dusić pod przykryciem ok.15 min. Dodać odsączoną kukurydzę oraz fasolkę(dodatkowo opłukaną) oraz zioła do smaku. Zagotować 1 min, przestudzić. Nadziewać muszle farszem, ciasno ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem
Wersja I- muszle posypać startym, żółtym serem, zapiekać bez przykrycia ok.20 min.
Wersja II- obie śmietany połączyć, dodać ziół do spaghetti- wg uznania. Mozarellę pokroić w plasterki, położyć na muszle, zalać przygotowaną śmietaną z ziołami. Zapiekać pod przykryciem ok.15 min, potem odkryć i zapiekać jeszcze z 10 min. Życzę smacznego!
Na kolejnych fotkach są efekty końcowe tego mojego pichcenia :))
maxmen 2010-04-29
Hahaha... mam te muszle... czekają żeby coś z nimi zrobić. :)))
gocha27 2010-04-29
twoje potrawy są rewelacyjne .pozdrawiam
vesper5 2010-04-29
...i kobitka zaszalała...:)...extra Beatko...super wyglądają i zapewne tak smakują :)))...dobrej nocy :)
lulka1 2010-04-29
moja rodzinka uwielbia tylko ja robię z kurczakiem i suszonymi pomidorami,a ostatnio udało mi się kupić muszle z razowej mąki
katka12 2010-05-01
Tez takie jadałam ! Pyszne ..
krysia 2010-06-24
kurcze wszedzie u nas szukam te muszle i nie ma:(( szkoda tak bym chciala spróbować wygladaja apetycznie
mamahub 2012-02-17
zrobiłam wczoraj:)tak apetycznie u Pani wyglądało na fotkach, ze nie mogłam się oprzeć... ....szukając przepisu na to danie wertowałam też wcześniej inne strony internetowe- znalazłam dużo podobnych przepisów do tego .. w większości był tam sos z pomidorów w puszcze i przecieru... nie wiem ale mi taki sos nie smakuje - jest strasznie mdły i dziwie się ze wszystkim tak podchodzi...nawet dodanie ziół nic nie daje - kwaśny i bez smaku... dodałam więc od siebie 5 łyzek gotowego sosu ,,cygańskiego" i wtedy to dopiero nabrało właściwego smaku.....szkoda ze zawsze muszę dodawać jakiś ulepszaczy, chciałabym w końcu znaleźć przepis na tego typu danie, w którym nie będę musiała tego robić:)... tak czy siak było pyszne i zamierzam danie powtórzyć:)