z warzywkami i pieczarkami, oczywiście do tego dodatki
schab pieczony - wersja warzywno-grzybowa
proporcje na 5 takich schabowych:
Schab pokroić na plastry, bardzo cienko rozbić tłuczkiem, potraktować solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi, może posypać też vegetą. Odstawić do lodówki.
W międzyczasie na patelnię dać ze 2 łyżki masła, sklarować, ściągnąć szumowiny, schłodzić. Dodać pokrojoną cebulkę, zeszklić, wrzucić dowolne, dość drobno pokrojone warzywa( małe różyczki kalafiora, brokułu, słupki marchwi czy selera)- ja dałam tylko młodą marchewkę pokrojoną w słupki. Dusić pod przykryciem ok.10min. Dodać ok.25 dag pieczarek pokrojonych w nieduże plasterki, posypać solą i pieprzem do smaku, nakryć i na dość dużym ogniu dusić ze 3 min. Przestudzić. Blachę do pieczenia, bądź żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć plastry schłodzonego schabu, na to dać przestudzone warzywa z pieczarkami, wierzch obficie posypać startym, żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem ok.45 min. potem odkryć i zapiekać jeszcze ze 20 min.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
iwanka1 2010-05-09
Ja zrobiłam schab duszony w sosie szczypiorkowym taka wariacja wiosenna i oczywiście sałata ze swojej hodowli.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku niedzielnego:)
maxmen 2010-05-09
To musi być pyszne...:)))