szynka wieprzowa duszona z cebulą i zieloną pietruszką w bulionetce wołowej, młode ziemniaki pieczone w otoczce z ziół prowansalskich i boczku parzonego, surówki z kapust.
I już po słonecznej niedzieli ;((
co za kaprysy pogodowe...raptem kilka godzin słońca i ciepła...i już jest pochmurno i wietrznie.
SZYNKA W BULIONETCE:
Plastry szynki rozbić tłuczkiem, obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanej oliwie, zmniejszyć gaz, dodać dowolną ilość cebuli, pokrojonej w spore kawałki, nakryć i dusić kilka minut, aż cebula będzie szklista. Mięso posypać niewielką ilością czerwonego delicata, podlać mięso niewielka ilością wody, dodać 1 bulionetkę wołową, nakryć i dusić. Co jakiś czas uzupełnić wodę, żeby mięso się nie przypaliło. Czas duszenia ok 60-70 min.
ZIEMNIAKI PIECZONE:
Ziemniaki podgotować w mundurkach z 5-7 min. Obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, sowicie obsypać ziołami prowansalskimi, nieco posolić. Połówki ziemniaków owinąć cieniutkim plastrem parzonego boczku. Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, wierzch ziemniaków skropić oliwą. Piec 15 min.w temp.180 st. potem włączyć termoobieg, zwiększyć temp.do 200 st. i piec jeszcze z 10 min. Kto nie ma termoobiegu- wystarczy podkręcić temp.do 220 st. i piec z 15 min.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
isia222 2010-05-30
oj rozpusta u Ciebie, a ja ma taki skromny obiadzik :):) lepiej pójdę na spacerek :):) puki nie pada
pozdrawiam ciepło
lafii 2010-05-30
Przesmacznie ten obiadek się prezentuje:))))
Miłego niedzielnego popołudnia, Beatko :)))
betaww 2010-05-30
A u Ciebie jak zawsze pysznie......powinnaś knajpe otworzyć.....
Nie mogłabyś sie opedzić od klientow....A nie chodzić w białym kitlu....buziaczki imienniczko wysyłam....u nas pogoda taka sama....***
kot54 2010-05-30
Dzięki za przepis,super jedzenie i te ziemniaki....pychota........:))))))
Pozdrawiam:)
lussi44 2010-05-30
Witaj :) Niedawno wróciłam dopiero ze szkoły...na dodatek ściga mnie burza, więc dzisiaj tylko szybciutko wpadnę, by się przywitać i życzyć dobrej nocy ...Pozdrawiam :))