Przepis ze Smakera.pl
.
Składniki
• 0,5 kg fileta z dorsza bez skóry i ości
• 1 mała marchewka
• 2 łyżki zielonego groszku
• kawałek białej części pora
• 1 duża pieczarka ( tylko kapelusz )
• 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 jajka
• 1,5-2 łyżki bułki tartej + jeszcze trochę do obtaczania
• łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz do smaku
• ew. jeżeli mamy przyprawa : suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
• olej rzepakowy do smazenia
Przygotowanie
1.
Marchewkę i groszek wstawić do gotowania w osolonej wodzie, warzywka powinny być lekko twardawe. W tym czasie zmielić rybę , dodać sok z cytryny , posolić i popieprzyć .Posiekać pieczarkę , pora i natkę.
Dodać ugotowaną już i pokrojoną w kosteczkę marchew , na końcu odcedzony groszek.
Wbić 2 żółtka , posypać przyprawą .
Wsypać bułkę tartą i wymieszać .
Z dwóch białek ubić sztywną pianę i dodać do masy rybnej.
2.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
gosku 2013-08-14
wygladaja apetycznie ...
smacznego :)))
stasia2 2013-08-15
Pozdrawiam ,,,miłego świętowania IRENKO ,,,
danucia 2013-08-15
fakt takich kotletów nie znam!
Czasami warto
cieszyć się z niczego
i swą Radością zarazić
kogoś innego ,bo Radość
daje ukojenie duszy
i wszelkie troski
z SERCA wyrzuci.
•♥ SPOKOJNEJ NOCY PIĘKNYCH SNÓW ŻYCZĘ•♥
•♥ POZDRAWIAM CIEPLUTKO ♥•