Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem

Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem

• 1/2 kg śledzi matiasów
• szklanka śmietany (lub więcej w zależności od upodobań)
• 3 łyżki majonezu
• mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
• łyżeczka musztardy Dijon
• sok z 1/2 cytryny
• 2 cebule
• biały pieprz
• szklanka grzybków marynowanych: pieczarek, podgrzybków lub maślaków (u mnie własnej roboty marynowane rydze)
• łyżeczka czarnego kawioru


Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na kawałki w dzwonka. Cebulę pokroić w kostkę, grzybki w zależności od wielkości albo zostawić całe albo pokroić na połówki.

Przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki: śmietanę, majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, wymieszać. Powinniśmy uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak, można dodać do smaku trochę marynaty z grzybków, jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod swój smak.

Do miski włożyć kawałki śledzi, cebulę, grzybki, posypać pieprzem, zalać sosem, dodać kawior, przemieszać. Odstawić do lodówki na 24-48 h, bo wtedy są najlepsze a śledzie dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy puściły swój jeszcze słonawy sok. Smacznego.

dodane na fotoforum: