Składniki na 2 rolady:
6-7 niewielkich ziemniaków
ok. 20 plastrów wędzonego boczku
1 jajko
posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, jeszcze gorące dokładnie duszę widelcem na gładką masę. Do gorącej masy dodaję posiekane zioła, doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Dodaję żółtko, mieszam. Dodaję ubitą na sztywną pianę, delikatnie mieszam by wszystko się połączyło. Masę ziemniaczaną wykładam na rozłożone płasko plastry boczku (muszą zachodzić na siebie) i pomagając sobie długim nożem delikatnie zwijam roladę. Boki dodatkowo zabezpieczam plastrami boczku, po czym smażę roladę po 3 minuty, na rumiano z każdej strony (pod przykryciem, nie za duży ogień). Podaję z surówką.
Ja zmodyfikowałam i formowałam z masy duże kotlety i zawijałam takiego kotleta jednym plastrem boczku wzdłuż i jednym plastrem w poprzek
mnie to danie bardzo smakowało :)