Chmiel jest rośliną wykorzystywaną w ogrodnictwie jako pnącze okrywowe. Chmiel jest rośliną szybko rosnąca o ciekawych owocach szyszkach.
Chmiel był od wieków znany w lecznictwie ludowym, zwłaszcza jako środek uspokajający i nasenny. Odgrywał też dużą rolę w obrzędach weselnych.
Dziko rosnący chmiel można spotkać w olszynach i wilgotnych zaroślach, zdziczały - przy ogrodzeniach w starych parkach i ogrodach. W cieplejszych rejonach Polski jest uprawiany na dużą skalę. Surowiec z plantacji wykorzystywany jest przede wszystkim do wyrobu piwa, a także w przemyśle farmaceutycznym.
Apteczkę domową możemy zaopatrzyć w szyszki chmielu dziko rosnącego. Zbiera się je podczas suchej pogody, na kilka dni przed zupełnym dojrzeniem, gdy są jeszcze prawie zamknięte, zielonkawo-żółte. Zrywa się je pojedynczo, nie z gałązkami. Suszyć je trzeba szybko, jednowarstwowo, bowiem łatwo pleśnieją.