- Borówka brusznica zwana również borówką czerwoną to roślina runa leśnego, jeden ze skarbów jakimi obdarowuje nas jesień. Rośnie dziko w lasach, szczególne sosnowych i świerkowych, na nizinach oraz w górach powyżej granicy lasu. Mały, niezbyt okazały krzew wysokości około 25 cm z owalnymi listkami, zielonymi przez cały rok. Pod koniec lata na krzaczkach pojawiają się jagodowe owoce – początkowo zielonobiałe, a jesienią czerwone. Zbiera się je łatwo – rosną w gronkach, więc szybko zrywamy garść. Nie są tak delikatne jak czarne jagody, są bardziej zwarte, trochę podobne do żurawiny. Zbierać można jeszcze trochę białawe owoce, ponieważ dobrze dojrzewają po zbiorach.
- Naturalna medycyna wykorzystuje cenne składniki zarówno z liści, jak i owoców. Zielone listki borówki, które znamy z wielkanocnych dekoracji koszyczków i palm, zawierają sole mineralne, garbniki i arbutynę. Arbutyna w wodnym, zasadowym środowisku uwalnia hydrochinon – substancję odkażającą drogi moczowe. Leczniczo można pić napary z suszonych listków brusznicy (występuje również w tabletkach Urosept i mieszance Urosan). Napary działają lekko moczopędnie i odkażająco, polecane są jako środki pomocnicze w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, w dnie moczanowej, kamicy nerkowej.
- Należy uważać ze stosowaniem dużych dawek wyciągów z liści brusznicy, bowiem stosowane przez dłuższy czas mogą powodować objawy zatrucia hydrochinonem i wywoływać wymioty, kurcze jelit czy stany pobudzenia, a zawarte w naparach garbniki mogą drażnić żołądek i prowadzić do zapalenia błony śluzowej żołądka. Jako ciekawostkę można dodać, że hydrochinon, dzięki silnemu działaniu utleniającym, znalazł zastosowanie jako wywoływacz klisz filmowych oraz… skuteczny środek do usuwania przebarwień skóry. Niestety, ponieważ okazało się, że może trwale niszczyć melanocyty skóry i przyczyniać się do powstania raka skóry, jego stosowanie w Europie zostało zabronione.