Jak upiec gęś....
Po pierwsze – jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Jeśli potrzebujecie szybszego rozmrażania, najlepiej zostawić ją na noc w zlewie w zimnej wodzie.
Po drugie – rozmrożoną umyć dokładnie, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Można też dodać sok z cytryny, słodką paprykę lub kminek. Najlepiej taką natartą gęś zostawić na noc w lodówce, ale jeśi czasu brak, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Po trzecie – wnętrze wypełnić nadzieniem. Polecam kwaśne jabłka (ok. 4 sztuk należy włożyć do środka), kaszę gryczaną z grzybami cebulką lub czerwoną kapustę z cebulą i łyżką dżemu z czarnej porzeczki.
Po czwarte – spiąć otwór wykałaczkami i położyć w brytfannie.
Po piąte – posmarować masłem, wlać na dno brytfanny ½ szklanki wody i włożyć gęś do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po szóste – podczas pieczenia należy często polewać gęś wytapiającym się tłuszczem. Taką 4-kilogramową gęś piec ok. 3 godzin. Jeśli jest mocno zrumieniona, można ją przykryć z wierzchu folią alumieniową.