Miesiąc maj,jest tym miesiącem,gdy kwitną wszystkie kwiaty oraz bzy (lilak) Jego zapach czuć już z daleka, a cudowny smak poznasz robiąc domowy syrop z bzu. Wykorzystaj go do zrobienia własnych lodów, koktajli czy dodaj go do zwykłej wody aby zmienić jej smak.Czego potrzebujesz do zrobienia takiego syropu? 45 kwiatów bzu, 2 cytryny, 5 szklanek cukru, 10 szklanek gorącej wody. Kwiaty najlepiej wybierz z fioletowej odmiany rośliny. Są bardziej aromatyczne niż białe i syrop będzie nie tylko mocniej pachniał, ale możesz wykorzystać go również jako domowy barwnik spożywczy.Pierwszą rzeczą którą należy zrobić, jest dokładne opłukanie kwiatów i oddzielenie łodyg od poszczególnych kwiatów. Przygotowane kwiaty wsyp do dużego garnka, dodaj cukier i pokrojone w plasterki cytryny. Zalej wszystko gorącą wodą i odstaw do lodówki.Syrop powinien stać w lodówce przez dwa dni. Po tym czasie przelej go przez gęste sito i wlej do szczelnie zamykanej butelki. Część syropu możesz zamrozić i wykorzystać zimą. Resztę dodaj do domowych wypieków, koktajli czy deserów.
Smacznego :)