Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) jest grzybem pochodzącym z Chin ale obecnie jest
obecny na całym świecie poprzez export. W Polsce jej on uprawiany na skale przemysłową.
Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest
porównywalna z warzywami. Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu,
który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g
substancji mineralnych, głównie potasu i fosforu. W 100 g świeżych owocników znajduje się 15%
dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B ( niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz
0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu
linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi. Boczniak ma
stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%). W
tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający
życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w
gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów.
Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran
może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22).
Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy.
Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan,
który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja
pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę
długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom
cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu
obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie
boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk
arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia
sercowego. W Czechach na skalę przemysłową produkuje się leki dietetyczne: Hliveta
Eritaden, Pleurotus 600 oraz Vitaglukan.
dodane na fotoforum:
aniakar 2009-07-23
Piękne grzyby.....czytałam kiedyś jak się hoduje...ale ja nie mam warunków....miłego wieczoru :)))
gabi35 2009-07-23
Sama osobiście wyhodowałaś???Moje gratulację :)
Ja też tak chcę !!!Gdzie można zdobyć to wszystko do hodowli boczniaka?
Podziel się informacją-proszę :)))))
irenam 2009-07-23
gabi35.........pierwszy raz to mam, to taki jakby eksperyment. Grzybnię kupiłam w Centrum ogrodniczym. Jest to już gotowa taka bryła ze słomy. Bardzo łatwa hodowla a potrawy przepyszne.
maniek1 2009-07-23
Miłego popołudnia i smacznej kawusi życze:))
U mnie po burzy jest swietnie powietrze:))
anita591 2009-07-23
Pragnę Ci ofiarować przyjaźni kwiat
Aby dla Ciebie piękniejszy był świat
By w Twoim życiu zawsze uśmiech gościł
By było to pasmo samych radości miłego wieczoru
elza5 2009-07-23
Bardzo lubię boczniaki, szczególnie lubię z nich flaczki!
Ale te kupne wyglądają trochę inaczej!
irenam 2009-07-23
mandraa........ 3 tygodnie rosło a zbiór był tylko przez dwa dni :) i teraz czekam na nastepny wysyp.
gosiak 2009-07-23
Gratulacje i mój podziw dla Ciebie jako znawczyni boczniaków :)))
Bardzo go lubię faktycznie bardzo smaczny :)))))
hala5 2009-07-23
Lubię boczniaki ..Daj troszkę;)
barwa 2009-07-23
Nigdy ich nie jadłam, ale zbiór masz obfity.
Miłych snów.
andree 2009-07-23
Ja je hodowałem w piwnicy,są bardzo smaczne,ale moje miały jaśniejszy kolor.Pozdrawiam.