BEFSZTYK WIEPRZOWY MIELONY
50 dag łopatki wieprzowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
1 cebula
Mięso zmielić w maszynce o z sitkiem o dużych oczkach ,doprawić pieprzem i solą wymieszać z żółtkiem i łyżką wody .Formować owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki.
Podawać z pieczarkami na wierzchu
dodane na fotoforum:
piatal 2010-11-21
super zestaw,,buraczki mój ulubiony dodatek,,,wczoraj miałem tylko troszkę inaczej,,,
reni50 2010-11-21
apetycznie i smacznie...
wildmol 2010-11-23
pychotka... :)
a ja czekam na jakieś pierniczki ;) bo szukam sprawdzonego przepisu :)
damek34 2010-11-24
potrafisz wywołać wilczy apetyt,a ja robię dziś pikantną zupę z dyni....pozdrawiam
majka62 2010-11-24
Znów do Ciebie przybyłam
i na Twoim profilku Cię odwiedziłam.
Uśmiechem powitałam,
Buziaczka Ci przesłałam
Sercem pozdrowiłam,
Miłego wieczorku
i bajecznej nocki
życzenia zostawiłam.