PIERŚ Z INDYKA Z ANANASEM
1 pierś z indyka
ananasy (krążki)
2-3 ząbki czosnku
majeranek
przyprawa do indyka (kamis)
sól, pieprz
słodka śmietanka
Indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem , nafaszerowac czosnkiem , Naciąć kieszeń i włozyc do niej pokrojonego w kostke ananasa, Wstawić do lodówki. (ja zostawiam na cała noc)
Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w zamkniętym naczyniu (zależne jest to od wielkości piersi- ale tak ok. 1.5 godziny w 180-190 stopniach). Pod konić przypiąc wykałaczkami na wierzchu mięsa krążki ananasa i wszystko przyrumienić
Mięso po upieczeniu pokroić na plastry.
Ułożyć je w naczyniu (żaroodpornym)na przemian z krążkami ananasa.
a do sosu dodac smietanke
JA PIEKĘ W TOREBCE TO PIECZENIA BEZ TŁUSZCZU OKOŁO 1.20 MIN POTEM WYJMUJE Z TOREBKI , PRZYPINAM KRĄŻKI ANANASA I ODKRYTE MIESO ZALANE SMIETANKA PIEKĘ JESZCZE OKOŁO 20 MIN
krynia2 2011-03-20
Pyszności....spróbuje....pozdrawiam.
ula95 2011-03-20
ale super obiadek , zresztą cała galeria super , miłego popołudnia - serdecznie pozdrawiam.
tfurcza 2011-03-22
Bardzo mi się spodobała Pani galeria, albowiem nie tylko się kończy na pokazaniu samych dań, ale również znajdują się przepisy.Zabrałam Pani galerię na swoja półkę "ulubionych":) również uwielbiam gotować, choć akurat w mojej galerii ani słowa o tym. Piękna rodzina. Pozdrawiam :)