SCHAB ZE ŚLIWKĄ
kupiony gotowy "Krakusa" upieczony w worku do pieczenia około 1 godz 35 min w temp 200 st z termoobiegiem
KAPUSTA Z GRZYBAMI I PIEPRZEM
1kg kapusty kiszonej
20-30 dag ugotowanych podgrzybków mrozonych
2 czubate łyżki smalcu ze skwarkami
1 cebula pokrojona w kostke
1 rosołek
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
vegeta
majeranek
Kapuste wypłukać odlać wode i gotować około 30 -40 min (jak bardzo kwasna to odlac wode 2 razy)
do ugotowanej kapusty dodac wszystkie składniki i dusić pod przykryciem do miekkości kapusty
MIMO ŻE DAMY DUŻO PIEPRZU KAPUSTA NIE BEDZIE OSTRA
PIECZARKI W ŚMIETANIE
1małą cebulke pokroic w kostke i wrzucić na 1 czubata łyżke rotopionego masła , nastepnie wrzucić pieczarki jak są małe to w całości jak wieksze to przekroic na pół doprawić do smaku pieprzem i vegeta, przyrumienić ze wszystkich stron i następnie wlać 1 woreczek śmietany dusić razem ( nie przykryte) aż śmietatana sie zredukuje i zgęstnieje i gotowe
dodane na fotoforum:
laura5 2011-12-05
Mikołajki są tuż tuż... więc życzenie ślę ci już,by prezentów cały wór stanął jutro u twych wrót!