https://www.garnek.pl/irusia/5592798/leniwe-golabki
Składniki:
60 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkiem wołowiny), 2 jajka, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 5 czubatych łyżek surowego ryżu, 1/2 małej (15cm średnicy) białej kapusty drobno posiekanej w kostkę, namoczona mała bułka , sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia Do sosu: koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory, rosół drobiowy "Winiary", slodka smietanka 250 ml
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety Lekko rozpłaszczyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Nie przypalić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tłuszcz z patelni zalać gorącą wodą i zlać do garnka. Woda musi przykrywać kotleciki. Dodać rosól drobiowy, . Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu ( dusiłam w piekarniku z termoobiegiem w tem 150 st okolo 50 min). Nastepni zlać sos wlożyc 1 łyzke koncentratu pomidorowego lub przetarte uduszone pomidory ( ja daje pomidorki)słodką smietenką doprawic do smaku i zalac kotlety i podusić jeszcze z 5 min
SMACZNEGO
dodane na fotoforum: