BEFSZTYK WIEPRZOWY MIELONY
50 dag łopatki wieprzowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
Mięso zmielić w maszynce o z sitkiem o dużych oczkach ,doprawić pieprzem i solą wymieszać z żółtkiem i łyżką wody .Formować owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć cebulę przyprawiona majerankiem sola i pieprzem
BURACZKI ZASMAŻANE
Około 75dag buraków ugotować a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawic szczyptą soli i pieprzem 1lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyzką cukru (smak powinien byc mocno słodko-kwasny )wymieszac i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżke masła dodac 1/2 łyzki mąki zrobic zasmażke i wlać ją do buraczków >podawac na ciepło
MIZERIA Z CEBULĄ
Pokrojony w plasterki 2 ogórki i pokrojona w plasterki malutka cebulę posolic i pozostawic na kilka minut, nastepnie odcisnąć sok posypać pieprzem i wymieszac z 2 łyżkami gęstej śmietany ( ja używam 18% śmietanę z Piątnicy)