2,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg łopatki z tluszczykiem
80 dag kiełbasy
1/2 paczki margaryny
grzyby suszone oklo 2-3 g
6-7 szt śliwek suszonych
1/2 szklanki czerownego wytrawnego wina
1 mała cebula
2 rosołki wołowo drobiowe
vegeta
pieprz
1 mała płaska łyżeczka cukru
1 duża płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Kapustę gotowac około 1/2 godz , odlać wodę , wrzucić do gęsiarki
Do innego garnka włozyć 1 paczkę margaryny i mięso , przykryć i dusić około 35 min nastepnie dodać obraną ze skórki kiełbasę przykryć i dusić razem jeszcze 20 min-następnie pokroić wszystko w grubą kostkę i dodać do kapusty
Grzyby i śliwki ugotować razem około 10 min , pokroić i dodać do kapusty i mięsa
cebulę zeszklić na łyżce smalcu i dodać do pozostałych składników, wszystko doprawić pieprzem, odrobiną vegety, dodać rosołki , ziele angielski i liście laurowe przykryć i dusić na malutkim ogniu około 1 godz ciagle mieszając, nastepnie wlać wino i dalej dusić 2-3 godz pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawić do smaku i po około 10 min bigoś gotowy
dodane na fotoforum: