KARP W GALERECIE

KARP W GALERECIE

Karpia pokroić w dzwonka (zostawić także łby i płetwy) dzień przed wigilią wszystko posolić i lekko pocukrować
Na 3 l wody ugotować wywar warzywny z:
4 marchewki
4 pietruszki
2 pory
6 cebul
10 dag rodzynek
Gdy będę miekkie odcedzic warzywa juz nie bedą potrzebne Tylko marchew i rodzynki zostawić do dekoracji
Do wywaru z warzyw wlać około 1/2 litra octu i 15 łyżek cukru oraz płaską łyżkę soli ( wywar ma być bardzo mocno słodko - kwaśny

Rybę opłukać i wrzucać na gotujący sie wywar najpier łby które gotowac 1/2 godz następnie dzwonka karpia po 15 min (dzwonko powinno mić około 5-6 cm szer)
Ugotowana rybę układać na półmiski
Do wywaru dodać żelatynę zagotować nastepnie przelać przez sitko , żeby galareta była czyst i zalać nią rybę
SMACZNEGO

astra40

astra40 2013-12-26

same smakołyki

dodaj komentarz

kolejne >