Ciasto:
•200 g margaryny
•szkl maki pszennej
•0,5 szkl maki ziemniaczanej
•1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
•2/3 szkl cukru
•cukier waniliowy
•3 jajka
•3 czybate lyzki kakao
•odrobin wisniowki/ rumu/ amaretto
Ser:
• 1 kg mielonego sera
•3 jajka
•3/4 szkl smietanki 30%
•pol szkl cukru
•2 cukry waniliowe
•2 lyzki maki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego
wiśnie z kompotu
Polewa:
•100 g gorzkiej czekolady
•1/4 szkl smietany
•lyzka masla
Do dekoracji:
•migdały lub płatki migdałowe
•wiśnie
Ciasto zrobic, jak ciasto babkowe, tj. ucierac mikserem dodajac po kolei margaryna+ cukry+ jajka+ przesiane maki z proszkiem do pieczenia+ kakao+ alkohol.
Ser zmielić w maszynce nastepnie dodac utarte z cukrem żółtka i ubite białka, . Dodac budyn i smietanke.
Srednia tortownice wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc ciasto, polowe wisni osaczonych z zalewy, ser.Piec w 180\\\\\\\\\\\\\\\'C okolo 1h . Ciasto jest gotowe, kiedy ladnie przyrumieni sie z wierzchu, a ciasto nie bedzie zostawac na wbitym patyczku. Po pieczeniu sernik musi ostygnac przy lekko uchylonym piekarniku.
Polewe robimy w metalowej misce w kapieli wodnej. Kruszymy gorzka czekolade, dodajemy maslo i mieszajac od czasu do czasu rozpuszczamy na lsniaca mase. Gdy skladniki sie polacza i rozpuszcza dodajemy smietane i mieszamy na pyszny mus.
Na ostygnietym ciescie rozprowadzamy polewe. Spokojnie starczy na pokrycie calego tortu. Dekorujemy migdalami i pozostalymi wisniami.
Ciasto powinno troche odczekac w lodowce, ale zachwyci takze tych niecierpliwych:).
Smacznego
dodane na fotoforum: