3/4 kg maki
3/4 szklanki cukru
3/4 paczki margaryny
1 płaska łyzka smalcu
4 żółtka
1 jajo
2-3 łyżki gęstej smietany
mały proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 kg jabłek \\\"LANDZBERSKICH\\\"
Margaryne z maką posiekać nożem nastepnie dodac pozostałe składniki i zagnieść ciasto
KTÓRE PODZIELIĆ NA PÓŁ
pierwsza część rozwałkowac i połozyc na wysmarowaną i wysypaną bułką tarta blacha na to położyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypać cynamonem (jak kto lubi)
Na jabłka położyc druga rozwałkowaną część ciasta i posmarować ciasto rozmąconym jajkiem( ciasto może sie rwać to układać jak puzzle) lub zestrzeć na tarce CZEGO NIE POLECAM BO CIASTO SIE ZLE KROI I NIE WYRASTA TAK JAK POWINNO Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w tem 180 st
WŁASNIE Z TYM GATUNKIEM JABŁEK SZARLOTKA JEST NAJSMACZNIEJSZA )))ciasto im dluzej leży tym smaczniejsze i bardziej delikatne jest
bea73 2014-01-26
po tygodniu powoli wracam na garnek, i zaczynam nadrabiać zaległości... miłego wieczorku i dobrej cieplutkiej nocki.