https://www.garnek.pl/irusia/25805779/leniwe-golabki:
60 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkiem wołowiny), 1 jajko, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 5 czubatych łyżek surowego ryżu, 1/2 małej (15cm średnicy) białej kapusty drobno posiekanej w kostkę, pól kajzerki namoczonej w odzie i odciśniętej, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia Do sosu: własny przecier ze świeżych pomidorów lub koncentrat pomidorowy, rosół drobiowy \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Winiary\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", slodka smietanka 250 ml
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety Lekko rozpłaszczyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Nie przypalić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tłuszcz z patelni zalać gorącą wodą i zlać do garnka. Woda musi przykrywać kotleciki. Dodać rosól drobiowy, . Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu ( dusiłam w piekarniku z termoobiegiem w tem 150 st okolo 50 min). Nastepni zlać sos dodać przcier pomidorowy lub 1 łyzke koncentratu pomidorowego wlać słodką smietenkę doprawic do smaku i zalac kotlety i podusić jeszcze z 5 min
SMACZNEGO
babcia1 2014-05-21
pyszotka ..
bea73 2014-05-27
nie wiem ile Miki mi pozwoli pobyć na garnku a więc dobrej nocki i kolorowych snów!