6-8 kotletów schabowych lub piersi kurczaka
2 cebule
masło
1 woreczek kaszy jęczmiennej
25 dag grzybów mrożonych
natka pietruszki
vegeta
pieprz
bułka tarta
jajka
mąka
Kasze i grzyby ugotowac ( około 40 min)
Cebule pokroic w kostke i udusić
Na patelnie wyłożyć ugotowana kasze dodac 1 łyżkę masła grzyby ugotowane i pokrojone w kostke i 1/2 szklanki wywaru z grzybów , przyprawic vegetą i pieprzem i dusic około 10 min aż woda wyparuje
Kotlety rozbić na cieniutkie plastry posolić i popieprzyć na każdy koltlet nakładać łyżeczkę uduszonej cebulki posypać natką pietruszki i 1 łyżke kaszy
zwinąć rolady panierować w mące, jajku i bułce tartej smażyć na małym ogniu z każdej strony
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
25 dag kapusty kiszonej pokroic, dodac 1 starte jabłko i 1 marchew tez starta na tarce o grubych oczkach i 1 cebule pokrojoną w kosteczkę, doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem i olejem wszystko wymieszać