CIEMNE KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM Z PRĘGI WOŁOWEJ,SZPINAK I KALF...

CIEMNE KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM Z PRĘGI WOŁOWEJ,SZPINAK I KALF...

1 kg ziemniaków
mąka pszenna


Ziemniaki obrać i połowę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pozostałą połowę zetrzeć na drobnej tarce i odstawić, aby puściły sok. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę i łączymy z odsączonymi, startymi ziemniakami i skrobią powstała na dnie naczynia do ktorego odcisnęliśmy sok z surowych ziemniaków. Dodajemy mąkę Z masy formujemy kuleczki, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotuje około 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

SZPINAK

1 worek szpinaku mrozonego Horteksu ( jest zamrozony w takich kulkach i grubiej zmielony )
Szpinak włożyć do garnka i na małym ogniu rozmrozić nastepnie przyprawic sola i lub wegetą ,dodac 2 ząbki czosnku(czosnek to podstawa) dodać starty na tarce ( z 2 pasterki) żółty ser, na patelni roztopic 1 łyzke masła i dodac i łyżeczke mąki rozprowadzić nie rumieniac tą zasmażke rozprowadzić 1/5 szklanki słodkiej śmietanki wlać zasmażke do szpinaku a na samym koncu dodac 1 żółtko wszystko dokladnie wymieszac (Szpinak powinien być dość słony ) ja dzis dodalam jeszcze troszeczke parmezanu
i zachwycać sie smakiem

ki32liy

ki32liy 2015-10-03

oh jak dawno nie mieliśmy kalafiorka, smacznego :))

ravenso

ravenso 2015-10-03

Ślinka leci .... :)))

caprici

caprici 2015-10-03

oj...te kluseczki...z sosem...

choco13

choco13 2015-10-04

Pyszny zestaw choc ja podalabym buraczki:-)

dodaj komentarz

kolejne >