LASAGNE BOLOGNESE

LASAGNE BOLOGNESE

POPISOWE DANIE MOJEGO MĘŻA )))

SOS MIĘSNY
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
20dag karczku
20dag łopatki,
20 dag pieczarek,
30dag pomidorów,
sól,pieprz,szczypta oregano

czosnek i cebule podsmażyć,dodać zmielone ( wcześniej uduszone przez 40 min) mięso wraz z powstałym w czasie duszenia sosem , jesli nie ma sosu to dolac 1/2 szklanki wody ,drobno pokrojone pieczarki i dusić 30 min,dodać obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory dusic ok 15 min dodać sól,pieprz i oregano i dusic 5 min

SOS BESZAMELOWY
2 łyżki mąki,
3/4 l wywaru mięsnego ( mogą być rozpuszczone w 3/4 l wody 3 rosołki )
1/4 l śmietany,
3 jajka(żółtka),
1/2 cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
Na patelni rozgrzać masło dodać mąke i rozprowadzić nie rumieniąc następnie dodać śmietanę z wymieszaną z żółtkami i lekko podgrzewać ciągle mieszajac do uzyskania jednolitej masy, którą wlać do wrzacego rosołu przygotowanego z wody i kostek rosołowych doprawić szczyptą gałki i sokiem z cytryny Zagotowć ciągle mieszając żeby sos miał gładką konsystencje ( jak sa grudki przetrzec je przez sitko)

Na dno plachy wylać kilka łyżek sosu beszamelowego tak żeby przykryć całe dno ,następnie położyć płaty lasagne zostawiając 1,5 cm odstepy między nimi na płaty wyłożyć sos mięsny, na niego sos beszamelowy posypać startym parmezanem , nastepnie płaty lasagne i sos mięsny, beszamelowy itd do wyczerpania składników
Wierzch to płaty lasagne polane sosem beszamelowym i posypane parmezanem
Tak przygotowana lasagne włożyć do nagrzanego piekarnika Piec 40 min w tem 150 st w termoobiegu, Po wyłączeniu pieca pozostwić potrawę na 10-15 min w zamknietym piecu -jest wtedy smaczniejsza

laura5

laura5 2016-05-02

Życzę udanego startu w nowy tydzień.
Oraz pieknego dnia☺:)

lanta21

lanta21 2019-10-23

pycha

dodaj komentarz

kolejne >