3/4 kg maki
3/4 szklanka cukru
3/4paczka margaryny
1 płaska łyżka smalcu
4 żółtka
1 całe jajko
3-5 łyżek gęstej śmietany
1 proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 kg kwaśnych jabłek
Margarynę z mąką posiekać nożem następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
KTÓRE PODZIELIĆ NA PÓŁ
pierwsza część rozwałkować i położyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tarta blacha na to położyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypać cynamonem (jak kto lubi)
Na jabłka położyć druga rozwałkowaną część ciasta i posmarować ciasto rozmąconym jajkiem( ciasto może się rwać to układać jak puzzle) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temp. 180 st z włączoną dolna grzałką ( z termoobiegiem )
Ciasto na blachę z piekarnika
tula69 2016-10-23
Pychotka :))
babcia1 2016-10-23
poproszę kawałek !!
Super Niedzieli Życzę!!
jagoda8 2016-10-26
Upiekłam i ja z Twojego przepisu...bardzo dziękuję z przepis,szarlotka jest przepyszna i smakuje za więcej:))))pozdrawiam serdecznie.