- 3 szklanki mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
Mąka + proszek + 1/2 szklanki cukru + margaryna+żółtka=ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę, (jeżeli jest kruche układać po kawałku). Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na pół godziny. Na ułożone na blasze ciasto zozsmarować dżem Schłodzone białe ciasto Następnie z białek i 1 szklanki cukru (ja daję tylko 3/4 szklanki)ubić pianę z cukrem i dodac łyzeczke mąki ziemniaczanej to piana nie opadnie, którą nakładamy na ciasto. Później ciemne ciasto ścieramy na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Nie przypalić.
dodane na fotoforum: