To ulubiony torcik moich córek zawsze jak były ich urodziny pieklam ten tort oczywiscie alkohol byl bardzo ale to bardzo rozcięczony wodą Dzis zrobiłam go bez zadej okazjii wiec nie bede dekorowac
biszkopt:
1 szklanka białek
1 szkalnka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
1 łyżeczka prosku do pieczenia
1 paczka margaryny ropuszczonej
Białka ubić na sztywna piane dodac pozostałe składniki cigle ucierając na końcu wlac margaryne piec okolo 40 min w temp 180-200 st
krem
Składniki
3 szklanki mleka
7 - 8 czubatych łyżek grysiku (kasza manna)
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 łyzki cukru pudru
sok z cytryny
kieliszek spirytusu lub cytrynówki
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W jednej szklance zimnego mleka wymieszać grysik i powoli wlewać na wrzące mleko.Ugotować grysik,uważając,żeby się nie przypalił. Wystudzić.
Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na bardzo puszystą masę.
Dodawać stopniowo (po łyżce) wystudzony grysik.
Połączyć masę. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus (też po trochę).Należy uważać,aby masło i wystudzony grysik miały mniej więcej jednakową temperaturę.
torcik przekroic 2 x
na 1 placek rozsmarować dżem z czarnej porzeczki a na niego cieniutko krem przykryc nastepnym packiem nasaczyc ponczem (ja nasączyłam wódka)
na 2 placek wyłozyc krem przykryć i polac polewa czekoladowa
dodane na fotoforum: