TORT CZEKOLADOWY
Tortownica 24 cm wysmarowane tylko dno
BISZKOPT
6 jajek
1 szkalnka maki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkalnka cukru
sok z cytryny
Białka ubic z odrobina soli na sztywną piane nastepnie dodawac po 1 żółtku
1 łyzeczka proszku do pieczenia, potem cukier dokładnie ubic nastepnie dodac mąki i proszek i delikatnie wymieszaĆ
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na około 30-40 min w temp 180 st
Po upieczeniu upuśćic ciepły biszkopt na podłogę z wysokości około 60 cm i wstawić do piekarnika z uchylonym drzwiczkami do wystygnięcia
KREM CZEKOLADOWY
3 paczki margaryny " palma"
2 jajka
3/4 szkalnki cukru pudru
50-100 ml wódki czystej
2 łyżki mocnej zaparzonej kawy
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki oprócz kawy i wódki i kakako, włożyć do malaksera i utrzeć na jednolita mase następnie
dodać kawę i wódkę i nadal mieszamy
Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy sok z cytryny a do drugiej pozostałej w malakserze kakao
PONCZ
sok z brzoskwiń, woda i wódka - powinien byc mocno alkoholowy okolo 250-300ml
POLEWA CZEKOLADOWA
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyzki kakao
po 1 płaskiej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
wymieszać te składniki dodać mleko tyle aby masa miala gestość gęstej smietany
w garnuszku rozpuścic 2 czubate łyżki masła lub margaryny i wlac ja do pozostalych składnikow i dobrze wymieszac i polewa gotowa
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 częsci Spodnia częsc biszkoptu odwracamy mocno nasączamy ponczem nawet przelewamy smarujemy białym kremem na którym układamy drobno pokroione brzoskwinie na to kładziemy krążek biszkoptu ( ten z góry odwrocony ) nasaczamy mocno ponczem szczegolnie brzegi , smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy krążkiem biszkoptu tym wyciętym z środka , lekko dociskamy
TAKIE UKLADANIE KRĄZKÓW BISZKOPTA POWODUJE ZE TORT JET RÓWNY
nastepnie smarujemy boki tortu kermem i wstawiamy do lodowki
po 1 godzinie obtaczamy brzegi toru wiorkami kokosowymi a wierzch cieniutką warstwą kremu i znów wstawiamy do lodówki po 1/2 godz polewamy polewa czekoladowa puszczając fantazyjnie krople polewy po brzegu tortu i po zastygnięciu polewy dekorujemu w/g uznania
dodane na fotoforum:
oli74 2009-10-23
chyba jestem pierwsza :)))
Przepysznie wygląda ..
..szkoda tylko ,że nie można go realnie spróbowac :)
Jeszcze raz wszystkiego naj Irenko:)
anettah 2009-10-23
ja bardzo chętnie taki duży kawał:bo wyglada przepysznie ten torcik!
welaw 2009-10-29
Ojej ale bym zjadła.Język to mi wisi,a ślinka cieknie.Ciast tego typu nie umie piec i bardzo tego żałuje.Pozdrawiam
welaw 2009-10-29
Dzięki.Wygląda tak smakowicie,a ja lubię ciasta z kremem ,że może sie odważę.Pozdrawiam.