KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE

Karpia pokroić w dzwonka (zostawić także łby) dzień przed wigilią wszystko posolić i lekko pocukrować
Na 3 l wody ugorować wywar warzywny z:
4 marchewki
4 pietruszki
2 pory
6 cebul
10 dag rodzynek
Gdy będę miekkie odcedzic warzywa juz nie bedą potrzebe Tylko marchew i rodzynki zostawić do dekoracji
Do wywaru z warzyw wlać około 1/2 litra octu i 15 łyżek cukru oraz płaską łyżkę soli ( wywar ma być bardzo mocno słodko - kwaśny

Rybę opłukać i wrzucać na gotujący sie wywar najpierw łby które gotowac 1/2 godz następnie dzwonka karpia po 15 min (dzwonko powinno mieć około 5-6 cm szer)
Ugotowana rybę układać na półmiski
Do wywaru dodać żelatynę zagotować nastepnie przelać przez sitko , żeby galareta była czysta i zalać nią rybę
SMACZNEGO

dodane na fotoforum:

aam57

aam57 2009-12-25

Dzięki tak zrobię na następny rok,ale w połowie roku spróbuję,by się nie wściekać przed wigilią:)))))))

dodaj komentarz

kolejne >