W dzieciństwie móliliśmy na tego grzybka "krówka" albo mućka :)
dodane na fotoforum:
kkalinaa 2009-10-11
I u mnie się tak go nazywało... mój tato zajadał się nimi ale musiały być z octu... pozdrawiam i miłej niedzieli Irysko... ;))
han09 2009-10-11
Ja go znam pod nazwą kania albo sowa. Piekliśmy je w dzieciństwie bezpośrednio na rozgrzanej płycie kuchenki węglowej. Niebo w gębie!:-)
Pozdrawiam Danusiu!
lisek4 2009-10-11
bardzo smaczny grzybnadaje się do wszystkiego i w każdej postaci-pozdrawiam jadalny,
han09 2009-10-11
Oj, to coś mi się pokręciło Irysku, dobrze że już na grzyby nie chadzam (chociaż się nie zarzekam)! Kanie są jaśniejsze. Specjalnie zajrzałam teraz do Wikipedii i znalazłam, że to musi być sarniak dachówkowaty, czyli popularnie, sarna. A może też nie?;-))
mirka5 2009-10-11
Nie znam,z wyglądu nie ciekawy,nie zbieram takich....Co nie znaczy że mogą być smaczne....:)))
ryniu1 2010-02-27
Jest to grzyb jadalny zwany Sarna lub (Krowia munia - Kaszuby)
-trzeba go jednak oskrobac z gory i z dolu.
Pozdrawiam...))))
gerwazy 2010-10-04
Krowia gęba, inaczej sarniak, pisze gdzieniegdzie że tylko młode są jadalne, ale nie tylko, bo jadłem duże, - jako kotlety... w smaku mogą być ale chyba trochę ciężkostrawne.
pantoja 2012-07-27
Wieki ich nie widziałam a to takie smaczne grzyby i czyściutkie. Pamiętam jaką przyjemność sprawia oczyszczanie spodniej części kapelusza z "sierści" (tak wygląda jak krótka sierść). Też jadłam starsze osobniki i nikomu nie szkodziły. Doskonałe do suszenia, pięknie pachną ususzone. Wszystkie grzyby są tak samo ciężko strawne (na noc ale w dzień można śmiało spożywać jako duszone z dodatkiem innych)...Myślałam, że już wyginęły