Upiec biszkopt kakaowy
Masa:
• 750 ml śmietany kremówki,
• 250 g serka mascarpone,
• pół szklanki amaretto,
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
• 1/2 szklanki cukru, kakao do oprószenia.
• drylowane wiśnie
Łyżeczkę kawy rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić. Wymieszać z Amaretto. Nasączyć krążki biszkoptów.
Kawę rozpuścić w odrobinie wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z mascarpone, powoli wlać amaretto i kawę, wymieszać. Jeden krążek biszkoptu posmarować 1/3 kremu, wyłożyć wiśnie i lekko przemieszać z kremem lub wcisnąć owoce w krem. Położyć drugi biszkopt, lekko docisnąć. Posmarować drugą częścią kremu i wcisnąć drugą część owoców. Położyć ostatni krążek i lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Tort chłodzić kilka godzin w lodówce.