przepis:
- 3 kg papryki
- 2 łyżki chili
- 1 papryczka chili
- 1/2 kg cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. octu
- 3 liście laurowe
- 600g koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
Paprykę mielimy przez maszynkę do mięsa (sitko do maku) dodajemy chili i gotujemy 20 min. Dodajemy cukier, sól i olej - zagotować. Dodać przecier, ocet, liście, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem gotować 5 min.
Pasteryzować ok. 5 min.
Ja nie przepadam za ostrymi potrawami i dlatego dałam 1,5 łyżki chili i nie dodałam papryczki chili. Proponuję doprawiać wedle gustów :)
bialada 2012-10-04
Już od kilku lat taki robie i dzieci nie chcą innego keychupu, bo używamy go jako ketchup, jest pyszny i tez polecam:)Życzę miłego wieczorku:)