sheriad 2014-01-20
Wygląda fantastycznie, przepis mile wskazany :)
iviarze 2014-01-21
Fasolka po bretońsku -przepis
500 g fasolki jaś <namaczac przez minimum 12 h w wodzie >
dwa petka kiełbasy takie dosc pokazne kiełbasa dowolna jak kto lubi>
300 g boczku podwedzanego
2 duze cebule białe
sól pieprz przyprawa do dan z fasoli kamisa lub prymata ale polecam kamisa
jeden słoiczek koncentratu taki wiekszy
majeranek
3 rosołki takie jak do zup sie dodaje
fasole po namoczeniu zalac swieza woda i wstawic na ogien , mozna dodac kilka lisci laurowych ale niekoniecznie dodac rosołki i wstawic na gotowanie , kiełbase i boczek pokroic w kostke wiekszą a cebulke w piórka i obsmazyc posypujac pieprzem ...po ok godzinie gotowania dodac podsmazone miesko i cebulke i wedle smaku dodac przyprawy ... gotowac na małym ogniu godzine po godzince mozna lekko łyżka porozgniatac troszke fasolke wtedy nie bedzie trzeba zageszczac ani dodawac zasmazki bo sosik nam sam zgestnieje tylko nie przesadnie zeby sie ciapka nie zrobiła delikatnie oby popekała lekko ... jak juz ot...
iviarze 2014-01-21
jak juz zdecydujemy ze fasola jest odpowiednio mekka dodajemy koncentrat i tu wedle uznania bo kazdy ma inny smak , ja daje 15 słoiczka bo lubie kwaskowo :) mozna dac jeden słoiczek i mysle ze w zupenosci na 500g fasolki starczy :) smacznego