Chleb Razowy na zakwasie z ziarnami
Składniki:
Zakwas: 1/2 szkl. mąki /żytniej razowej
100ml letniej wody mieszamy razem aby uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany , przykrywamy niezbyt szczelnie najlepiej gazą i obwiązujemy gumką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.Codziennie dodajemy do zakwasu/dokarmiamy/po 2-3 łyżki mąki .
Składniki na chleb/ forma keksowa większa/:
Zakwas,35dkg mąki żytniej razowej,40dkg mąki pszennej,1 łyżka soli,600ml letniej wody,/ jeśli chleb będzie bez dodatków wystarczy 500ml/,dowolne dodatki(np. siemie lnian e,pestki słonecznika, pestki dyni, rodzynki),olej i otręby do wysypania formy.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto(będzie się kleić i tak ma być, ale składniki muszą byćdokładnie wymieszane)
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepła miejsce na 12godz.
Piekarnik nagrzewamy do temp.210st.C( grzanie góra -dół bez termoobiegu) .Forwmke smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
Z wyrośniętego ciasta odejmujemy 2-3łyżki , przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.Gy następnym razembędziemy robić chleb,użyjemy zakwasu ze słoiczka.Wystarczy wyjąć go z lodówki na kilka godz.przed robieniem ciasta, zeby zdążył sięogrzać.
przekładamy ciasto do formy,wilgotną ręką lub łyzką wrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 10 min. po tym czasie naciamy lekko już twrdy wierzch chleba i pieczemy jeszcze 50 min. Upieczony chleb wyjmujemy z formy żeby odparował, pozoztawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO!
dodane na fotoforum: