Mały Oliverek

Mały Oliverek

0049374246009

sowa57

sowa57 2009-06-12

Przyjemnego weekedowego wypoczynku.

izolden

izolden 2014-09-26

20 lat minęło jak jeden dzień.....

Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością.
W małżeństwie ważne jest nie tylko dobrać się zaletami, ale i wadami.

izolden

izolden 2015-01-24

http://www.garnek.pl/oliwkaa/27467974/slodkiego-weekendu

izolden

izolden 2015-11-25

http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1493,name,lopatka-pieczona-z-czosnkiem-i-majerankiem-podana-z-sosem-pieczeniowym

izolden

izolden 2015-11-25

http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1489,name,zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-warzywami

izolden

izolden 2016-01-03

http://pomyslowi.pl/1251,wyprobuj-swietny-sok-na-wzmocnienie.html

izolden

izolden 2016-01-03

https://www.youtube.com/watch?v=K6JSZfVRdcI

izolden

izolden 2016-01-17

https://www.youtube.com/watch?v=tBwvNtpoc3o

izolden

izolden 2016-01-30

Śledź w aromatycznym sosie
5 filetów lekko solonych wymoczyłam zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone śledzie skropiłam dość obficie sokiem z cytryny i delikatnie olejem - zostawiłam na 3 h mieszając od czasu do czasu. Odsączone śledzie wymieszałam ze sosem
Sos
4 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka soku z cytryny - połączyłam. Dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę białego pieprzu - dokładnie wymieszałam

izolden

izolden 2016-01-30

Zupa serowa

30 dag mięsa mielonego - miałam drobiowe, jajko, czosnek, tarta bułka, włoszczyzna : średnia marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, por kawałek, ser topiony smietankowy, słodka śmietanka

Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku, jajko i bułke tarta. Uformowałam malutkie klopsiki. W 2 l garnku nastawiłam ok 1,5 l wody. Gdy woda zaczęla się gotować włożyłam klopsiki i startą włoszczyznę - por pokroiłam. Gotowałam 15 minut. Następnie dodałam sól i pokrojony serek śmietankowy 10 dag. Gotowałam jeszcze ok 5 min do rozpuszczenia się sera. Wyłączylam gaz i dodałam 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki. Zupę podałam ze serowym makaronem tortellini. Posypałam drobno krojonym koperkiem i potarkowanym żółtym serem

izolden

izolden 2016-10-04

garść mięty listki może być trochę więcej wtedy jet ładniejszy kolor
2 szklanki spirytusu
wszystko połączyć i odstawić na 24 h
przecedzić spirytus.
zagotować 2 szklanki wody i szklankę cukru , ostudzić i połączyć ze spirytusem miętowym

izolden

izolden 2017-02-08

Składniki:

250ml mleka

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

¼ łyżeczki sody

1 żółtko

Mleko należy zagotować i poczekać aż ostygnie. Kiedy to się stanie, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Napój należy pić codziennie wieczorem przez 5 dni. Ten naturalny i skuteczny środek postawi Cię na nogi szybciej niż myślisz!

izolden

izolden 2017-02-08

Syrop z marchewki, imbiru i miodu:

Pół kilograma marchwi

5 łyżek miodu

2 łyżeczki startego imbiru

Marchew pokrój w małe kawałki, zalej wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj imbir. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Następnie zblenduj wszystko na gładką masę i dodaj miód.

Tak przygotowany syrop ma doskonałe właściwości wykrztuśne, dzięki czemu pozbędziesz się wydzieliny zalegającej w płucach.

izolden

izolden 2017-02-26

Zalewajka

7 obranych ziemniaków

wędzony boczek, kiełbasa lub wędzone żeberka

250ml żurku

150ml śmietany 18%

3 duże ząbki czosnku

duża cebula

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

piecz czarny

sól

Ziemniaki pokrój w kostkę, umyj i przełóż do garnka. Dodaj mięso ( u mnie wędzone żeberka), zalej wodą (tak do 3/4 wysokości garnka). Do garnka dodaj czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. W kubku wymieszaj żur z śmietaną i 2 łyżkami gorącej wody (z garnka). Gdy ziemniaki będą już miękkie, do garnka wlej żur wymieszany ze śmietaną, wymieszaj dokładnie, przypraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę. Gotuj jeszcze ok. 3-4 minut. Podawaj z wędzonymi żeberkami i kromką żytniego chleba.

izolden

izolden 2017-03-10

Boeuf Strogonow
Polędwica wołowa - miałam 80 dag, 40 dag drobnych pieczarek, średnia cebula, kwaśna śmietana - użyłam śmietanę do zup i sosów 12 %, musztara - użyłam delikatesową, koncentrat pomidorowy 140 g, sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, natka pietruszki, mąka, olej, masło
Pieczarki oczyszczone i umyte pokroiłam w palasterki. Cebulę pokroiłam w kostkę. Polędwicę pokroiłam w plastry mniej wiecej centymetrowej grubości. Następnie plastry mięsa pokroiłam w paseczki ok 4 mm grube
Na pateli rozgrzałam łyżke oleju i łyżkę masła. Na gorący tłuszcz włożyłam pieczarki i cebulę. Smażyłam na dużym ogniu mieszając ok 5 minut. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Do usmażonych pieczarek dodałam: koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżeczkę papryki słodkiej, 2 szczypty papryki ostrej, sól i pieprz do smaku. Mięso smażyłam na 3 tury by nie zdążyło puścić wody po ok 4 - 5 minut każdą porcję na dużym o...

izolden

izolden 2017-03-10

Kartoflanka
25 dag chudego, wędzonego, surowego boczku, 3 dobrej jakości kiełbasy ok 30 dag, cebula, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 8 średnich ziemniaków, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, ostra musztarda, słodka śmietana ok 100 ml, sól, pieprz do smaku
Kiełbasę pokroiłam w plasterki, boczek w paski. Zrumieniłam na suchej patelni. Do rumianej wędliny dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Do 3,5 l garnka wlałam ok 2,5 l wody - zagotowałam. Do wrzącej wody dodałam usmażone wędliny wraz z cebulą, ziele angielskie, liście laurowe, płaską łyżkę soli - gotowałam 20 minut. Następnie do wywaru dodałam startą na dużych oczkach włoszczyznę, pokrojony drobno por, ziemniaki pokrojone w kostkę, majeranek - gotowałam ok 15 minut. 3 łyżki ostrej musztardy wymieszałam z 100 ml słodkiej śmietany i kilkoma łyżkami wody. Zawiesiną zaprawiłam mieszając zupę - zagotowałam

izolden

izolden 2017-03-29

Żyłeś dobrocią,
pogodą ducha.
Pomoc dawałeś
dla swego druha.
Lecz gdy umarłeś,
świat się zasmucił.
Nie mógł uwierzyć,
że już nie wrócisz.
Nie mógł uwierzyć,
że Cię już nie ma,
że pozostały
tylko wspomnienia.
Po Twej dobroci
po Twej miłości
I po tym, że żyłeś
pełen godności
Dla Ciebie...

izolden

izolden 2017-05-11

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem :)

Składniki:
2 woreczki ryżu
1 pierś z kurczaka
2 cebule
1 świeża papryka
ogórek konserwowy
20 dag sera żółtego
ketchup
majonez
pół opakowania przyprawy gyros

Przygotowanie:
Ugotować ryż, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ketchupem i majonezem (wedle uznania) i wymieszać, posypać połową sera.
Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę następnie smażymy razem z cebulą i przyprawą do gyrosa.
Ostudzoną pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego na to kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek i posypujemy resztą sera.
Pieczemy w 180° około 20-30 min. (aż ser się roztopi)

dodaj komentarz