Ciasto czekoladowe (bez mąki i proszku do pieczenia)
Składniki na jeden placek:
- 10 żółtek
- 20 dkg cukru pudru
- 2 czekolady gorzkie Wedel
- 5 łyżki mleka
Wykonanie: żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem do białości (ubijać około 20 min), następnie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, czekoladę rozpuścić z pięcioma łyżkami mleka. Utarte żółtka delikatnie mieszamy drewnianą łyżką dodając na przemian łyżkę gorącej czekolady aż do uzyskania jednolitej masy następnie dwie łyżki piany z białek aż uzyskamy jednolitą masę itd.
Blachę (25cm x 40cm, standardowa) smarujemy olejem, wykładamy folia aluminiową, ponownie smarujemy olejem i wylewamy masę.
Pieczemy dwa takie placki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.
Masa:
- 10 jajek
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukier waniliowy
Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem dodając mąkę. Do ubitej masy dodać dwie szklanki mleka, wszystko razem gotować, mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Budyń przetrzeć przez sito. Utrzeć z masłem na jednolitą masę.
Placki przekładamy ostygniętą masą (placek- masa- placek). Zostawić trochę masy by posmarować boki i wierzch placka. Ciasto posypujemy startą mleczną czekoladą na tarce jarzynowej.
SMACZNEGO!
jabol86 2014-11-11
Trzeba przełamać te nudne zdjęcia kur :) Przepis podam niedługo. Cierpliwości. Może zacznę częściej dodawać moje i mamuśki kulinarne dzieła. Widzę że jest na to większy popyt ;)