Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:
Kibinai – LITWA/Troki/
Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól
Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda
wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.
Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.
dodane na fotoforum:
ariel2 2010-11-16
A ja piję samą kawę,a ślinka cieknie ,pozdrawiam serdecznie rankiem.
pomoria 2010-11-16
mmmm...widzę coś pysznego...:-)))
gatana 2010-11-16
Bardzo apetycznie wyglądają ,chyba się skuszę i zrobię...
Pozdrawiam i miłego dnia.
kropka7 2010-11-16
Jadłam te pierożki ... nazywali je karaimkami..
podobno Karaimowie, którzy przybyli na Litwę
przywieźli przepis, a że Troki to kawałek
karaimskiej społeczności stało sie to
ich narodową potrawą z któą się utożsamiają :)))
... były przepyszne ...:)
pozdrawiam !
brrumm 2012-11-07
... jadłam w oryginale, a teraz sprobuje wlasnej produkcji z Twojego przepisu - jesli nie bedzie smakowało mi ... znajdę Cię;))
mazur77 2013-03-03
Jak to może samkować, skoro dodana margaryna. Tatarzy jej nie znali przeciez. Margaryna do nadzienia z mięsem - wszystko psuuje brrr...
Tnie sie karkowkę lub łopatkę i dodaje się dużo sloniny i cebuli. To puszcza sok w czasie pieczenia i to jest to