Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś z Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:
Kibinai – LITWA/Troki/
Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól
Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda
wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.
Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.
dodane na fotoforum:
rycho2 2010-11-16
dzięki za przepis, to na pewno pyszne danie
udanej reszty dnia życząc oraz miłego wieczoru pozostawiamy serdeczne pozdrowienia. Basia i Ryszard
pralka7 2010-11-16
Takie to cudowne, że aż trudno mi zrozumieć fakt dotyczący tego - facet potrafi. Spisałam przepis i zrobię, to tak jak mistrz, czyli Pan. Natomiast na inną nutę - moja wersja będzie z kapuchą i grzybkami. Cudo, a jak fantastycznie posklejane i ta falbanka, a przede wszystkim razi po oczach niesamowity porządek, bo kocham ład i precyzja tego przepisu.
danka1 2010-11-17
Ciekawe - może i ja się skuszę.