Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś z Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:

Kibinai – LITWA/Troki/

Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól

Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda

wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.

Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.

dodane na fotoforum:

fukser

fukser 2010-11-16

Wyglada bardzo smakowicie.

rycho2

rycho2 2010-11-16

dzięki za przepis, to na pewno pyszne danie

udanej reszty dnia życząc oraz miłego wieczoru pozostawiamy serdeczne pozdrowienia. Basia i Ryszard

pralka7

pralka7 2010-11-16

Takie to cudowne, że aż trudno mi zrozumieć fakt dotyczący tego - facet potrafi. Spisałam przepis i zrobię, to tak jak mistrz, czyli Pan. Natomiast na inną nutę - moja wersja będzie z kapuchą i grzybkami. Cudo, a jak fantastycznie posklejane i ta falbanka, a przede wszystkim razi po oczach niesamowity porządek, bo kocham ład i precyzja tego przepisu.

ankaaa

ankaaa 2010-11-16

Miłego wieczorku :))

kryst21

kryst21 2010-11-17

wygląda bardzo apetycznie....

danka1

danka1 2010-11-17

Ciekawe - może i ja się skuszę.

gaika

gaika 2010-11-20

..oj musiały być smaczne...może zrobię :))

dodaj komentarz

kolejne >