sherif 2013-10-26
cieplutko pozdrawiam,,
kubusp 2013-10-26
:)
jurekw 2013-10-27
Będzie serek: bundz, oscypek, bryndza i żętyca. Nie wszyscy, którzy wyrabiają sery góralskie są uczciwi. Dość często kupujemy ser wykonany z mleka krowiego, bądź też z niewielkim dodatkiem mleka owczego. Wydaje mi się, że obecnie dość trudno znaleźć prawdziwy owczy ser. Odkąd dostępna jest na rynku podpuszczka, produkcja sera stała się bardziej przemysłowa niż rodzinna. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że dawniej nie było podpuszczki w postaci proszku. By otrzymać podpuszczkę górale zabijali karmionego mlekiem cielaka, wyjmowali żołądek, starannie płukali, solili i po zaszyciu suszyli. Potem, w miarę potrzeby, odkrawali po kawałku i moczyli przez dobę w przegotowanej ostudzonej wodzie. Przecedzony przez szmatkę płyn stanowił gotową do użycia podpuszczkę, w gwarze pasterskiej - klag.
jaculka 2013-10-28
Nawet nie masz pojęcia jak one szybko zaczęły uciekac jak mnie zobaczyły....moze myślały,ze chcę je zjeść albo im wełnę ukraść...tak,że ciesz się,że jest jak jest ;))))
katka12 2013-11-02
są słodkie:)
rob7ert 2013-11-22
będzie dobry serek:)