Po pączkach proponuję sernik egzotyczny

Po pączkach proponuję sernik egzotyczny

Do wykonania potrzebne będą:

Duża paczka podłużnych biszkoptów, 1/2 kg serka mascarpone, 1/4 kg śmietany kremowej+ 1/2 szklanki cukru (ubić), 4 żółtka + 1/2 szklanki cukru (utrzeć na puch),
4 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną zimnej wody do napęcznienia, a następnie dolać gorącą wodę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia .
3-4 puszki krojonych owoców egzotycznych oraz puszkę brzoskwiń. Owoce odcedzić z syropu, z brzoskwiń odłożyć 3 połówki do dekoracji oraz mandarynki i kolorowe owoce też odłożyć do dekoracji wierzchu.
Do tej części też przygotować rozpuszczoną żelatynę z 4 łyżeczek.
Dużą tortownicę (29 cm w średnicy) wyłożyć dno biszkoptami , boki obłożyć ciastkami maczanymi w żelatynie.
Ser wyłożyć do dużej miski i rozmiksować, dodać ubitą śmietanę i połączyć, a następnie dodać żółtka i połączyć. Dodać cienkim strumyczkiem żelatynę podczas miksowania masy serowej. Wylać do tortownicy i wierzch wyłożyć pokrojonymi w księżyce brzoskwiniami. Wstawić do lodówki.
Odcedzone owoce blenderem zmiksować i wymieszać z żelatyną. Masę wylać na masę serową. Całość udekorować odłożonymi owocami. Wstawić do lodówki. Jak stężeje deser jest gotowy do poczęstunku.

jerzydr

jerzydr 2016-02-05

Jak dobre to poproszę...

dodaj komentarz

kolejne >